În manieră Hemingway, se produce o detaşare de personaje, o răm nere în afara psihologiei lor, deloc abisale. Paginile acestui volum sunt pline de oameni cu preocupări frivole, care stau la semafor, în intersecţie, sau la o terasă, de vorbă cu chelnerii, pun barca plină de cărţi, un fel de arcă, în mijlocul oraşului, răm n la priveghi sau se comportă promiscuu prin vestiare, străduindu-se să facă faţă vieţii lor derizorii – care pare la fel de uşor măsurabilă în ani sau în secunde. În general, personajul este prezentat succint, la nivel comportamental, după ce i se face, la fel de rapid, o radiografie de existenţă, cu preconizate erori de diagnostic. Aş zice că fiecare proză din Oameni în trening propune un Caz special. Punctul de interes îl constituie aproape întotdeauna o confuzie sau o eroare logică – la fel ca atunci c nd medicul, vorbind despre afecţiuni grave şi operaţii, este compătimit şi tratat ca pacient. Sau ca atunci c nd ţi se explică ce este de făcut c nd cineva îşi dă ultima suflare într-o poziţie nefericită – de exemplu, i se rup oasele post-mortem. Spaţiul pe care îl traversează personajele este trasat cu ochiul unui arhitect, în linii precise, fiindcă spaţiul acesta este făcut din aceeaşi materie din care e plămădit personajul. (…) Ştiam din cursurile de teorie literară că poezia nu seamănă cu proza, are alt ritm, alt mers şi impune procedeelor ficţionale o altă coregrafie. De fapt, volumul de povestiri Oameni în trening arată c t de uşor pot fi anulate delimitările de acest fel. În mijlocul intersecţiei narative (sau al pădurii), îţi dai seama brusc că viaţa are configuraţia şi consistenţa paradoxală a unei metafore – scoate la iveală ceea ce vrea să ascundă. Proza lui Robert Şerban aduce a poezie.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.