O carte – care s-a scris de la sine, zice autoarea, într-un succint Cuv nt înainte – dedicată unor autori/personaje de marcă ale literaturii rom ne. Că este vorba despre Lucian Blaga și Cornelia lui, despre soții Radu și Doti Stanca minunate portrete ale unor distinse doamne! –, că este vorba despre Petru Dumitriu, perceput în cheia tragică a desțărării și a regretelor ce i-au marcat ultimii ani. Sau despre Ștefan Agopian și Herta Müller, bine analizați și corect evaluați în contextul unor puternice personalități ce nu se lasă ușor exhibate. Interviurile realizate cu cei doi, apărute în 2015, în Apostrof, sunt exemplare și utilizabile de către cei care ar studia opera celor doi importanți prozatori. Încă nu bine situați în ierarhia literaturii rom ne pe c t ar merita-o. De o atentă lectură se bucură și romanul Solenoid de Mircea Cărtărescu, urmată și de o amicală conversație cu autorul Orbitorului („Ei, Marta, […] Orbitor nu e un roman, în primul rînd. El e doar v ndut ca roman, eu îi spun simplu o carte cu bune observații“), care conturează portretul, simpatic, al scriitorului cel mai bine așezat în ierarhia lumii literare rom nești de azi. Despre contele Miklós Bánffy (1873-1950), fost ministru de Externe al Ungariei, scriitor și autorul unei lucrări (Trilogia transilvană), citim și tăcem. O lume ardelenească greu de perceput în detaliile ei de către cei de peste Carpați. Dar care, evident, conturează complexitatea culturii rom nești. Marta Petreu se dovedește o bună/generoasă cititoare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.