„– Cărţi revelaţie în ultimii ani? Că poate schimbăm puţin listele şi-aşa aproape identice.

– Aş putea adăuga că o revelaţie, pentru mine, a fost prozatoarea Dora Pavel. Revelaţia nu s-a produs acum, recent. O cunosc deja de destui ani, dar cu adevărat c nd, împrietenindu-ne, mi-a trimis cărţile ei (Agata murind, Captivul, Pudră, Do Not Cross, Bastian), scrise cu un stil desăv rşit, cu o noutate a temelor care m-a izbit. Aceste cărţi m-au făcut să o consider la ora asta, alături de Gabriela Adameşteanu (sau poate chiar mai mult), ca fiind cea mai mare prozatoare a noastră de după Hortensia Papadat-Bengescu şi unul dintre marii noştri prozatori. [...] Nu înţeleg critica literară, de fapt, greşesc. Critica literară nu a eludat-o, în schimb găstile literare, care au dat premii peste premii unor prozatori sau prozatoare poate cu destul discernăm nt, dar care au avut întotdeauna o poziţie faţă de proza Dorei Pavel fără discernăm nt. A luat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea Agata murind şi apoi, deşi cronicile pozitive au continuat să revină în reviste permanent de c te ori îi apărea o carte, premiile n-au mai apărut. Mă g ndesc ce s-ar fi înt mplat dacă alţi prozatori de talia ei (cum sunt Nicolae Breban, Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian) ar fi rămas pe tuşă. Se înt mplă ceva în literatura noastră, apropo de ceva premii care nu au legătură cu valoarea cărţilor publicate. M-aş opri aici, pentru că ar fi prea mult pentru mine să elucidez această problemă, dar mi-ar părea bine ca tocmai această problemă să fie observată, g ndită şi, eventual, repusă într-un context mai aplecat spre valoare.”

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.