Scrisul lui Brunea-Fox este asemeni unei camere cinematografice care se avîntă dincolo de marginile trasate de respectabilitatea vremii sale. Coborîrea în leprozerie este una dintre capodoperele sale: amestecul de precizie documentară şi de trepidaţie narativă este remarcabil. Leproşii sînt stigmatizaţii, marginalii, uitaţii, persecutaţii: faptul divers al evadării din colonia medicală dezvăluie o tragedie ascunsă. Instantaneele lui Brunea-Fox sînt încărcate de o poezie nostalgică în clipele în care salvează ceva din ingenuitatea şi candoarea evreimii sărace din Maramureş. Este acea umanitate pe care Holocaustul o va nimici, este acea umanitate al cărei chip despovărat de zgura antisemitismului este păstrat aici, ca într-o cutie de fotografii de familie. (…)

Reportajul lui Brunea-Fox este o secvenţă din istoria intelectuală a modernităţii noastre. El participă la un moment al căutărilor febrile, înainte ca piatra tombală a dictaturilor să se aşeze peste Rom nia sa. Identitatea lui Brunea-Fox este alcătuită din materia textelor sale: intensă, pasionată, empatică, angajată, umanitară. Literatura sa devine o autentică ficţiune documentară. Vocea reporterului este vocea umanităţii în mişcare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.