În timpul celor trei ani pe care i-a petrecut în Imperiul Otoman (1846-49), John Mason a ținut un jurnal, nu foarte fidel, dar care ne permite să descoperim realitățile din Moldova dar și din Imperiul Otoman. (…) John Mason oferă foarte putine imagini ale capitalei moldave în anul 1846, nu ai zice că a trăit la Iași mai bine de un an de zile. „La Iași îți poți procura tot ce ai nevoie. Mobila o poți achiziționa de-a gata de la evrei sau germani la prețuri rezonabile. Găsești magazine evreiești, nemțești și franțuzești cu stofe de tot felul și alte bunuri la fel de ieftine ca la Londra. Există chiar și un antrepozit englezesc mai bine aprovizionat decît orice magazin din Dumfries. Desigur că la Iași există multe lucruri dezagreabile, dar, în ansamblu, sînt mulțumit de oraș.” (...)

Concluzia misionarului dar și a cărții în sine este clară: evreii trebuie convertiți la creștinism pentru a fi salvați. Nu putem decît deplînge puținătatea informațiilor pe care le oferă despre Moldova și rom ni. Este evident că nu a fost foarte interesat de acest aspect, misiunea lui primordială fiind aceea de a-i converti pe evrei la protestantism.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.