Poartă-ți plugul peste oasele morților, roman nominalizat la Man Booker International Prize 2019, poate fi încadrat, în funcție de tipul de cititor și de anumite trăsături ale textului, în mai multe categorii: roman polițist, roman-alegoric, eseu despre condiția umană, monolog satiric, roman comic și moralizator etc. Această polifonie structurală cere îndrăzneală și ingeniozitate, ceea ce Olgăi T. îi reușește din plin. (…) dacă ai răbdarea necesară, cartea îți împlinește multe așteptări. Ne aflăm în Europa de Est, în perioada postcomunistă, cînd oamenii sînt interesați doar de capital, de acumulările materiale: bani în cont, case de vacanță, mobilă de lux, aparatură, vacanțe exotice etc. Janina Duszeijko e un observator din altă generație. E sceptică și adesea mușcător-malițioasă. Observă îndepărtarea oamenilor de natură, de rostul firesc al unei existențe pe verticală, nu pe orizontala consumeristă, trăsătură a societății contemporane. (...) sînt reconfortante paginile în care, prin intermediul unui permanent monolog, aflăm preocupările acestui personaj, dragostea pentru animale, pentru astrologie, pentru poezia lui W. Blake, relațiile ei, bucuria de a le preda temporar limba engleză unor copii de gimnaziu. Iluziile, dezamăgirile ei. Ciclic, cele patru anotimpuri se rotesc în ceea ce va fi, poate, ciclul final al bătrînei profesoare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.