Povestirile din acest volum sînt, nici vorbă, scrise din perspectiva unui om de stînga, pentru care lupta cu turcii de pe Cîmpia Mierlei a fost momentul augural al conștiinței naționale a învinșilor. Ceea ce mi se pare azi încă uimitor în povestirile lui Andric e puterea lui de a înțelege cum se schimbă relațiile dintre învinși și învingători, de-a lungul timpului, și mai ales cum conștiința de supuși ai Imperiului Otoman a oamenilor locului se metamorfozează după cum se schimbă afacerile istoriei. (…) Povestirea care dă titlul cărții, cea cu elefantul vizirului, e de o expresivitate fără cusur. (…) Dar cele mai multe dintre povestirile lui I.A. nu țin de lovitura de teatru din final, aia care întoarce lucrurile pe dos, ci își văd liniștite de treaba lor, ca și cum ar fi povești pe care cititorul știe cum să le întoarcă pe dos, față de finalul lor literar. Ca și Camus, Ivo Andric știe că literatura nu e o afacere ideologică, ci chiar dacă se bagă în asemenea treburi, trebuie să-și găsească scăparea în ficțiune, nu în ideologia vremii.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.