Necesar şi sanitar gestul de a scoate o nouă carte despre Lenin, cu atît mai mult cu cît el vine de la unul dintre cei mai avizaţi istorici ai comunismului din această lume – şi anume, Stéphane Courtois. Lenin. Inventatorul totalitarismului este titlul volumului apărut în Franţa, desigur, în premieră, în 2017 (adică la împlinirea a exact un secol de la Revoluţia Rusă), şi la noi, foarte recent, la editura Polirom în aceeaşi (redutabilă, exemplară – nu mă pot opri să o spun) colecţie „Historia”, aflată sub coordonarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu. E o carte, menţionează în cuvîntul său de deschidere autorul ei, despre un „om care, la o sută de ani după lovitura de teatru mondială din 7 noiembrie 1917, a lăsat urme adînci în istoria secolului XX… şi chiar şi în aceea a secolului XXI, după cum o demonstrează lupta în jurul memoriei lui şi reînvierea repetată a mitului său în Rusia şi în alte locuri”. În acest sens – care priveşte bătălia pentru memorie, niciodată terminată – spuneam, la început, că este necesar şi sanitar gestul dlui Courtois: este vital ca despre marii monştri ai istoriei să vorbească, des, cît mai des, cei care ştiu cine au fost aceştia cu adevărat. Iar despre liderii Revoluţiei Ruse sînt puţini istoricii care să ştie la fel de bine cine au fost ei cum ştie Stéphane Courtois.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.