Chiar dacă nu este un thriller sau un roman cu prea multă acțiune, Umbra pierdută este, cum s-ar zice, un page turner, genul de carte pe care o citești repede și în care ai vrea să rămîi o vreme. Micile detalii, descrieri, gînduri ale personajelor sau conversații dau farmec cărții și scot la iveală acel strop de poezie necesar oricărei cărți care aspiră literatură. Sînt în carte pagini dulci-amare despre tranziția rom nească, despre Înainte și După Revoluție, despre cei lăsați în urmă în țară și care privesc spre America cu ciudă sau despre cei de acolo care s-ar întoarce în Rom nia și nu mai pot. Umbra pierdută este un roman al nostalgiilor, dar și al unei lumi care-i primește pe toți, dar nu-i ajută decît pe cei adaptați la realitatea zilei. Nu este o lume pentru visători sau învinși, nici pentru cei ce vor să rămînă intacți moral, să nu facă compromisuri și să-și vadă de arta lor. Prietenii lui Fred sînt ori neadaptați geniali care au reușit tocmai pentru că sînt exotici și oamenilor le place uneori ce nu înțeleg, ori ratați geniali, care se aseamănă cu cei dintîi, dar au avut mai puțin noroc sau au ajuns prea tîrziu într-un loc. Fred însuși e unul dintre ei și povestea lui este cu atît mai înduioșătoare cu cît ne dăm seama, din ședințele lui de terapie, că el înțelege foarte bine ce i se întîmplă, dar nu se poate opune. Cartea lui Carmen Firan este ca o tragedie grecească antică, cu personaje care nu pot scăpa de destinul implacabil și pe care America le transformă și îi lasă fără umbre.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.