Romanul tău are nu mai puţin de 536 de pagini. Mai puţine dec t în unele cazuri celebre, însă mai multe dec t ştiu eu că suportă unii editori. Cum de ţi s-a aprobat un roman at t de voluminos? Au fost discuţii să-l scurtezi?

Nu, nu au fost astfel de discuţii. Cei de la Polirom sunt foarte profesionişti, lucrează an de an cu zeci ca mine, poate sute, au ochiul format. Aşa cum e, cartea e „rotundă”, echipa lor de redactori a văzut asta din prima, n-a fost niciun fel de discuţie despre scurtare. Eu aş fi vrut să includ şi nişte poze, că am unele poze bune de pe-acolo, dar din păcate asta nu s-a putut. Sper să-i conving la următoarea carte!

Ce înseamnă „Gastarbeiter” pentru tine şi cum te-ai schimbat, dacă te-ai schimbat, după publicarea lui?

Înseamnă un început de drum. Tot ce scriu de-acum încolo trebuie să fie mai bun dec t Gastarbeiter, altfel sunt minciună, şi exact de asta mi-e teamă ca de dracul! Li s-a înt mplat multora, am exemple fără număr, e chiar destinul cel mai obişnuit al scriitoreilor: o primă carte bună, urmată de o „gherlă”, pe care criticii cu experienţă de-abia o aşteaptă, ca să-l demoleze pe debutantul care „şi-a luat nasul la purtare”. Sper să evit cu măiestrie această capcană care mi se-aşterne-n faţă, nu în ultimul r nd pentru că păstrez un as în m necă: „Gast” nu e prima mea carte. Acum 12 ani, în 2006, am publicat „Berile de Aur” în regie proprie, o aventură de care acum mi-e foarte ruşine, dar pe care n-am de g nd să nu mi-o asum. Am comis-o? Am comis-o! Măcar să fi învăţat ceva din asta! Vom trăi şi vom vedea.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.