Ferguson observă cum capitalismul internaţional şi forma sa cea mai recentă, globalizarea, sunt invocate astăzi aproape exclusiv sub aspectul influenţelor – nefaste, dacă priveşti dinspre st nga politică – asupra forţei de muncă, a circulaţiei bunurilor şi capitalului. Dar ar trebui poate să luăm în calcul faptul că circulaţia banilor sau a bunurilor este dublată de cir­culaţia fluxurilor de cunoştinţe, de cultură şi instituţii. Imperiul Britanic ar fi, după istoric, exemplul cel mai grăitor succesului globalizării, în pofida faptului că instituţiile sale au fost impuse cu forţa. Explicaţia e că puterea dominantă a lumii a fost favorabilă liberalismului economic: Imperiul Britanic a impus „pieţe libere, statul de drept, pro­tecţia investitorilor şi guverne relativ necorupte“. Alţi autori au observat că prosperitatea adusă în societăţile colonizate nu trebuie văzută ca absolută, deoarece efectul imediat al comerţului liber imperial a fost ruinarea unor industrii indigene, lipsite de competitivitate în raport cu capitalul britanic. Teza îndrăzneaţă a lui Ferguson, des reiterată, e că Imperiul Britanic nu a dispărut pur şi simplu. El şi-a mutat capitalul mai la vest, adică în Manhattan şi Washington. Nu se putea înt mpla altfel cu prima societate de larg consum din lume, nu-i aşa?

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.