O apariţie de ultimă oră se dovedeşte volumul colectiv coordonat de Alexandru Muraru şi Andrei Muraru, pus sub titlul Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (Editura Polirom, 2017), cu o copertă sugestivă, unde figura malefică a lui Petru Groza însoţeşte seninătatea adolescentină a ultimului suveran al Rom niei. De ce recomand acest corpus de analize istorico‑po­litice extrem de atent elaborate? Simplu. Pentru că se ocupă de cîteva momente complicate şi complexe din istoria modernă a Rom niei şi de personalitatea unui rege pus să gestioneze treburile unei ţări într-o perioadă extrem de agitată. Și se doreşte – şi se reuşeşte pe deplin – a se aduce clarificări, precizări şi, în ultimă instanţă, restabilirea adevărului. A unui adevăr istoric, absolut necesar într-o Rom nie postdecembristă în care s-au lansat, cu voce tare, fel de fel de acuze, care mai de care mai fantasmagorice. Pînă la urmă, sigur că adevărul e pus în drepturile lui, dar şi calomniile lansate în spaţiul public de politicieni – ba chiar şefi de stat, la un moment dat – pot crea falsuri, momentan admise. Pe baza unui imens număr de documente, citate de fiecare autor în parte şi la obiect la unele dintre cele mai mîrşave acuze aduse fostului suveran, se refac contextul istoric de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial şi ultimii săi ani de domnie, relaţiile cu aliaţii angloamericani, dar şi cele cu sovieticii. Perioada 1944-1947, cea mai complicată, inclusiv abdicarea  forţată. Ipostaze ale începutului exilului şi istoria şi memoria abdicării, cele două ultime capitole ale volumului închid cercul unui subiect extrem de dureros din istoria Rom niei moderne.

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.