Nu e o carte voluminoasă, masivă: dimpotrivă – practic, avem un eseu cam de 90 de pagini format mic, de ţinut lejer în palmă. Dar este o carte densă, care lasă în urma ei un aer solemn, puternic, autentic. Memorabil, aş zice – şi nu am sentimentul că greşesc alegînd un asemenea termen fiindcă multe dintre pasajele acestui eseu sînt realmente de ţinut minte. Ion Vianu nu este un om oarecare care scrie despre Regele Mihai. Dimpotrivă: este, pesemne, unul dintre cei mai atenţi şi mai rafinaţi observatori şi (la modul direct şi exersîndu-şi observaţiile decenii bune) buni cunoscători ai Regelui Mihai. Practic, prima întîlnire directă dintre cei doi s-a consumat atunci cînd Regele Mihai era abia ieşit din adolescenţă – nu avea nici 20 de ani -, iar Ion Vianu, nici zece ani. Ultima, cu puţini ani înainte de moartea Regelui, aceasta din urmă survenită în 5 decembrie 2017. Între ele, zeci bune de întîlniri şi, uneori, chiar momente în care, în cerc restrîns, cei doi protagonişti au cinat ori dejunat împreună. Ion Vianu îl ”prinde” pe Regele Mihai în mai multe ipostaze – multe, cunoscute marelui public -, dar, pentru fiecare dintre acestea, el găseşte un unghi de intrare şi de interpretare originale. Îi spune, bunăoară, respectînd adevărul istoric, ”Regele Copil”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.