Ce oferă textul? Un palpitant periplu insular de şapte ani a cărui desfăşurare e marcată de principalele etape ale calendarului liturgic: într-o insulă sînt mese care se aştern singure, în alta trei coruri – de copii, de tineri şi de bătrîni – intonează neîntrerupt psalmi, o alta e populată de păsări ce sînt, de fapt, îngerii ce n-au fost capabili să se împotrivească ferm „duşmanului strămoşesc“, o alta este spinarea unui monstru marin; navigatorii asistă la lupta dintre un grifon şi o pasăre gigantică, traversează o mare transparentă pe fundul căreia văd cum înoată peştii; după ce trec de o coloană de cristal înconjurată de o plasă (axis mundi?) ajung aproape de infern şi stau de vorbă cu Iuda care îşi petrece zilele de duminică şi perioadele de mare sacralitate liturgică în afara infernului, pe o stîncă din mijlocul oceanului; în fine, Brendan şi însoţitorii săi acostează în insula paradisiacă a cărei lumină este Christos: aici află că drumul le-a fost atît de lung (textul ne spune că putea fi străbătut în nu mai mult de un ceas!) fiindcă Domnul a vrut să le arate tainele Sale din marele ocean. Aşadar, ne aflăm în faţa unui itinerar spiritual – o alegorie a parcursului individual al mîntuirii ce are drept premise pelerinajul şi călătoria de cunoaştere: o extrem de interesantă ţesătură de doctrină creştină, conţinuturi mitico-folclorice, date din zestrea erudiţiei de tip enciclopedic şi indicii de realism (cum se construieşte ambarcaţiunea curragh, de pildă). Medievalii au citit-o, probabil, cu sufletul la gură. Mai avem, oare, apetenţa lor de a căuta Paradisul, măcar prin lectură? 

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.