Pot spune, pentru că tot veți afla aproape de la început, că este vorba despre posibila scufundare a orașului Chișinău într-o groapă apărută misterios lîngă casa unui funcționar corupt de la Primărie. Relatatea începe din perspectiva acestuia, dar nu se oprește aici, pe rînd, apar alte perspective, a primarului la fel corupt, a politicianul cu mutră de maimuță, a unor pensionari victime potențiale – sau reale! –, ale activiștilor civici și politici sui generis, a jurnalistei fără mamă, fără tată, a unui filosof, ba chiar și a „prozatorului minimalist Iulian Iordăchescu”, în care nu e greu să citim autoportrerul ironic al autorului. De altfel, romanul poate să fie unul cu cheie, dar asta nu are chiar nici o importanță. Rezistă la lectură și fără să ai chei, ba chiar va rezista multă vreme de acum înainte. Romanele de pînă acum ale lui Iulian Ciocan erau realiste. Și acesta este cît se poate de realist în detalii, personaje, atmosferă etc. Doar că glisează puțin spre fantastic, „fantasticul banalității” despre care vorbea Lucian Raicu în cazul lui Gogol, și spre simbolic. Și să nu uit secvențele de un grotesc nebun. Mi-au plăcut toate romanele de pînă acum ale lui Iulian, desigur cele trei citite, dar pe acesta n-am reușit să-l las din mînă pînă la sfîrșit. Cît privește sfîrșitul, este destul să amintesc că o mică crăpătură începe să apară și în fața casei unui primar dintr-un sat din apropierea Chișinăului. Și nu cred că răul se oprește la Prut, poate e bine să ne uităm și noi la intrarea în casele edililor noștri! Să sesizăm pericolul din vreme!

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.