Viață și destin e un roman atît de complex, încît e imposibil de rezumat din cauza numărului imens de personaje, situații și planuri suprapuse. Cineva a avut curiozitatea de a număra toate personajele care apar de-a lungul romanului și a reieșit că sînt mai mult de o sută cincizeci. Ediția pe care am citit-o eu, și la care voi face referire (Vasili Grossman – Viață și destin, Editura Polirom, Iași, 2016, traducere din limba rusă de Laurențiu Checicheș), are ceva mai mult de o mie o sută de pagini. Raportîndu-ne la o aritmetică simplă, asta înseamnă că avem de-a face cu cîte un nou personaj, în medie, la fiecare șapte-opt pagini. (...) Viață și destin a fost publicat pentru prima oară în Uniunea Sovietică în 1990, parcă pentru a confirma acea notă găsită în arhiva lui Stalin: „Poeții au întotdeauna dreptate. Istoria e de partea lor.”

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.