Yuval Noah Harari notează, suc­cint, într-un pasaj din epilogul cărții despre Sapiens... – un fi­nal, cum să spun, foarte deschis (dovadă și că unele dintre liniile directoare ale acesteia fac „pilonii” grei din următoarea carte a istoricului is­rae­lian) -, că „acum 70.000 de ani, Homo sa­piens era încă un animal neînsemnat ca­re își vedea de treburile lui într-un colț al Africii. În următoarele milenii s-a trans­format în stăpînul întregii planete și teroarea ecosistemului. Astăzi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobîn­dească nu doar tinerețea veșnică, ci și capacitățile divine de a crea și de a dis­truge”. Ceea ce urmează, în pagina finală a cărții, nu face decît să întărească tușa critică pe care o privilegiază Harari cînd „personaj” principal al unui argument sau al altuia cu care lucrează este homo sa­piens. À propos de noua zeitate, finalul paginii care marchează epilogul demon­stra­ției din această carte conține o in­te­rogație: „există ceva mai periculos decît niște zei nemulțumiți și iresponsabili care nu știu ce vor?”. Întrebarea e chiar despre noi, oamenii, și, formulată atît de tranșant și de puțin măgulitor, ea consună cu linia majoră în care merge această carte, neobișnuită, extraordinar de pro­vo­ca­toare și foarte, foarte bine scrisă. Pentru dezbaterile cu profil istoric, pentru filo­zo­fia istoriei, pentru spațiul nostru public în general, aș îndrăzni să spun direct că avem de-a face cu o carte-eveniment.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.