O carte a nemîngîierii, așa aș defini cartea Ilincăi Bernea, Numele tale și alte erezii, apărută de curînd la Polirom. Dacă autoarea ar fi trebuit să rescrie mitul peșterii, ea s-ar fi referit nu atît la ignoranța celor înlănțuiți, ci la singurătatea lor, la fără-de-atingerea în care stau. Fără-de-atingere care afectează și lucrurile ale căror umbre, doar, le sînt vizibile. Poți să ai un contact vizual fără un contact senzual? Nu sîntem sortiți să vedem umbre tocmai pentru că sîntem separați unii de alții, tocmai pentru că nu reușim să ne atingem? Nu e oare o relație mult mai profundă între iubire și cunoaștere decît s-a tot încercat a se spune pînă acum? Spre deosebire de prizonierul lui Platon însă – care pînă ce să fie zgîlțîit de altcineva întru trezire stă foarte confortabil, fără să simtă vreo lipsă, Alina – personajul-narator al cărții este un prizonier care își dă seama de una singură că nimic nu este în regulă – că ceea ce vede sînt cópii, umbre, cópii ale cópiilor și umbre ale umbrelor. Dar, mai mult decît atît, Alina realizează că ea însăși este o copie, o umbră, un personaj dintr-o ficțiune scrisă de un alt personaj fictiv și tot așa la infinit, fără să dea vreodată de o persoană reală, în carne și oase, a cărei întîlnire ar fi făcut-o și pe ea să devină, din personaj fictiv – persoană reală, în carne și oase. Ieșirile din peșteră sînt false ieșiri, peștera este un labirint infinit.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.