În Intervenția, Dinu Guțu valorifică autoficțional, cu o dezinvoltură adesea cuceritoare, experiența sa de om al peluzei și de antropolog. Volumul în sine este destul de greu de clasat. Apărut în deja consacrata colecție „Ego. Proză” a Poliromului, Intervenția pare, dacă ne uităm peste sumar, să strîngă 17 povestiri. E adevărat, 17 povestiri care își păstrează omogenitatea, așa cum își păstrează și unele personaje. Pe coperta a IV-a, Adrian Schiop scrie despre „romanul de debut al lui Dinu Guțu”. În absența oricărui indiciu categorial/rematic pe pagina de gardă, am putea considera cartea un montaj de proze scurte. Există, însă, și o cronologie (legată de calendarul competițional fotbalistic) care legitimează încadrarea propusă de Adrian Schiop. Iar cele 17 „structuri” au complementaritatea lor. Întîlnim, în acest volum, două direcții tematice distincte: ultraseria și mediul universitar. Naratorul – abia în ultimul capitol, „Decanul nostru”, vom afla că se numește Vlad Gonzo – este ultraş dinamovist și doctorand în Antropologie. Sună cunoscut, nu? Prima ipostază înseamnă o viață aventuroasă, cu deplasări, „băieție” și tot felul de îndeletniciri specifice peluzei. Cea de-a doua înseamnă mai ales obediență, oportunism și ipocrizie. Vlad Gonzo vine din Chișinău. Dar nu spune cum s-a atașat de Dinamo București. Ar fi fost interesant de urmărit această traiectorie. (Descopăr într-un interviu că Dinu Guțu este din Chișinău. Ce mică-i lumea ficțiunii!)

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.