În mod cert, noul roman al lui Daniel Vighi, Mort în Patagonia, este un adevărat tur de forță pentru cititor - și probabil la fel a fost și scrierea lui. Romanul e o călătorie imaginară, cu centrul de comandă în Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara și cu scopul de a-și conduce personajele într-o repetare a aventurii colonizării Patagoniei. Personajele care formează această armată/echipaj al goeletei Speranța sînt aproape toate pitorești: rom ni, țigani și unguri, lumpeni și aristocrați, moși, babe și juni imberbi, vii și morți, unii foste personaje ale altor cărți (ale autorului sau ale altor autori), toate colorate, cu trecuturi vii și amprente care se rețin. Inițial personajele acestea fabuloase se adună sub mărul falnic al unei babe (Chițorana) de pe strada copilăriei autorului, sub comanda căpitanului Ahabu (creat de Melville – aici „un alter ego al instanței narative”. Apoi instantaneu personajele au cabine pe goeleta lui Tudoran care, doar în mintea noastră, se strecoară pe lîngă Burgas, străbate Bosforul, se aventurează în Mediterană, ajunge în Atlantic și eșuează în Patagonia. (De ce acolo? Autorul își amintește că, de fiecare dată cînd, mic fiind, era trimis, în Radna acelor vremuri, la prăvălie să cumpere drojdie și întîrzia nepermis de mult la jocuri, bunica îl întîmpina cu invariabilele vorbe: „Da’ unde potop ai stat, că parcă ai fost în Patagonia?!”) Întreaga poveste e o joacă, o inițiere, pe alocuri obositoare, pe alocuri prolixă, dar cu un punct de plecare foarte posibil – pare simplu să sari din Radna în Patagonia, prin lectură.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.