LIS dovedeşte, încă o dată, formidabila sa capacitate de redare a unei situaţii atroce. De fapt, una dintre marile calităţi ale romanului este factologia. Nu avem cugetări, panseuri, ci o aglomeraţie de date care ţin locul oricărui comentariu filozofic. Bucureştiul de acum patru decenii ni se dezvăluie în toată degringolada. Blocurile dărîmate de la „Casata”, „Nestor”, „Scala”, de pe Brezoianu ni se înfăţişează cum şi erau, ca nişte imense mormane de moloz. Le-am uitat, puştimea habar nu are, iată că LIS face acest efort pentru a ne reîmprospăta, cum se spune, memoria. Dar asta nu e tot. O rubedenie a soţiei pedagogului suferă de o boală psihică ale cărei efecte sunt imprevizibile. De aici vine de altminteri şi titlul cărţii, Transfer. Într-un mod original, oarecum puţin verosimil, dar, cînd e vorba de psihotici, paranormalul se află la el acasă, acest Radu ajunge să fie locuit de duhul unui soldat din timpul Primului Război Mondial, care-l supune unui fel de dicteu automat. Omul ţine astfel un jurnal de front ticsit de detalii teribile. [...]
Au trecut 60 de ani de la război, dar Rom nia, prin cutremurul de pămînt, e la fel de nimicită. Numai că romanul Transfer apare în 2017, la o sută de ani de la război şi la 40 de ani de la cutremur. Din acest punct de vedere, asistăm la o simetrie perfectă care legitimează cartea lui Liviu Ioan Stoiciu. Cu alte cuvinte, aveam nevoie de un roman care să evoce ceea ce s-a întîmplat acum o sută de ani.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.