Lecția e simplă: pentru a străbate lumea Focșanilor în 1988, o doză zilnică de ficțiune era vitală. În viziunea prozatorului L.I. Stoiciu, ficțiunea s-a multiplicat spectaculos; romanul Transfer (ingenios, cuprinzînd dedublări de eroi și de epoci istorice) descinde direct din Jurnal; documentaristul de la Biblioteca Județeană s-a transformat în pedagog la un liceu industrial, umanitatea măruntă a Bibliotecii devine umanitatea măruntă a unui internat, familia desenează același mic infern. Dincolo de fațadă, „epoca de aur” defilează în fața cititorului în culori întunecate, între gri-murdar și negru-catran.
Dacă literatură înseamnă, în primul rînd, ficțiune, Stoiciu a reușit să o demonstreze aproape didactic: notițele de Jurnal iau forma strofelor de poem; un roman propriu-zis dublează Jurnalul, așternînd o istorie peste însemnări intime; realitatea crudă de la care pleacă toate – Jurnalul, poemele incluse și romanul paralel – materializează neverosimilul social ridicat la cote înalte. Prin urmare, ficțiune de rangul trei, ficțiune la cub!

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.