Există o diferenţă între Manuc cel real şi personajul romanului Hanul lui Manuc. Ca să creez personajul, am folosit trăsături care aparţin unor persoane din viaţa mea reală. Cu ele am completat golurile care există, le-am grefat pe scheletul găsit prin documente şi mărturii, dar cu siguranţă nu am căzut exact pe adevăr. Ar fi o coincidenţă prea stranie. Totuşi, dacă acel Manuc din roman şi-ar face astăzi apariţia în lumea politică, părerile cred că ar fi împărţite. Cei aflaţi la putere, cu interese în păstrarea unor situaţii strîmbe, cu siguranţă l-ar considera corupt. Cei care au cîntarul inimii bine echilibrat ar vedea însă în el numai un om puternic, cu valori morale pe care a învăţat să le apere cu armele duşmanilor săi. Nu a existat o astfel de muncă de cercetare, serioasă, metodică, mai ales la Fotograful Curţii Regale. Acolo am folosit multe din cuvintele pe care bunica mea le folosea atunci cînd îmi povestea despre toată viaţa ei. Am crescut cu sute de poveşti despre vecinii bunicii mele-copil, spuse în limbajul acela. Abia la Hanul lui Manuc am scris cu DEXul în bară, pentru că intrasem mai adînc în istorie şi verificam adesea dacă nu cumva un cuvînt avea vreun alt sinonim, uitat astăzi. Tot la Hanul lui Manuc am mai avut un alt ajutor important: o culegere de documente vechi ale Starchiojdului – unul dintre Chiojdele Buzăului, care apar în roman. Am găsit acolo hrisoave de la 1700 pînă pe la 1900, scrise în limbajul folosit în fiecare epocă în parte. Au fost de mare ajutor.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.