Privit azi la rece, Bulgakov ar putea fi luat drept un tip care voia să-și scrie cărțile așa cum avea el chef, dar fără să se strice cu regimul. Or, disidenții sînt acele persoane care fac parte din regim, dar au păreri diferite față de cei care sînt la putere. Maestrul lui Bulgakov nu e un revoluționar, ci doar o persoană care merge împotriva curentului, dar fără să ia decizii radicale în această privință, căci el înoată în acest curent. Iar iubita lui Margareta n-are nici ea probleme de sistem, ca să zic așa, ci chestii punctuale. Cînd zboară noaptea pe deasupra Moscovei, Margareta nu vrea să dea o lovitură ordinii existente, ci se mulțumește să devasteze apartamentul criticului care a scris de rău despre romanul Maestrului. Nici măcar Woland, diavolul care poposește pentru cîteva zile la Moscova, nu vrea să schimbe orînduirea, ci doar să-i dea cîteva lecții, trimițîndu-și adjuncții să-i aducă pe calea cea bună pe cîțiva moscoviți care au sărit calul pînă și din punctul de vedere al diavolului. De unde se trage atunci extraordinaritatea acestui roman? De acolo că, pornind de la povestea unui anume Ha Nozri (Iisus), pe care n-ar fi putut s-o vadă publicată, Bulgakov scrie o poveste pe dos despre mîntuire, în Moscova anilor ’30, în care mîntuitorul e diavolul, iar oamenii sînt cum sînt, pe deasupra intențiilor Puterii de a-i face s-o urmeze necondiționat. Ceea ce, în profunzime, înseamnă falimentul unui sistem care, aidoma diavolului și predicatorilor din vechime, vrea să țină natura oamenilor sub control.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.