Scris cu umorul păgubos al multora dintre rom nii care se duc la muncă în străinătate ca „gastarbeiter-i”, cuvînt nemțesc, v-ați dat seama, dar care e utilizat curent și de englezi cînd e vorba de instalatorul polonez și de rom nii care ajung pe insula lor, romanul lui Mihai Buzea mi se pare o mărturie cum noi n-avem alta despre muncitorul rom n care și-a găsit de lucru în Anglia, fără contract, fără asigurare și cel mai adesea fără să știe limba „briților” care, pentru aceeași muncă, sînt mai bine plătiți decît ei. Înainte de a scrie romanul, Mihai Buzea a vrut să-și dea o teză de doctorat pe această temă. N-a fost refuzat, dar a aflat că pentru asta ar fi trebuit să treacă mai întîi printr-o bibliografie uriașă, încît să poată spune ceva nou, sociologic, despre gastarbeiter-i. Drept care Mihai Buzea s-a apucat de acest roman despre el și despre  rom nii pe care i-a cunoscut la Londra, unii cu slujbe sezoniere, ca el, alții stabiliți acolo și uitîndu-se chiorîș la pîrliții care vin din țară să facă și ei un ban, chiar dacă le iau chirie la grămadă. Oricum, arboriștii lui Buzea se numără printre gastarbeiter-ii care fac ca Londra să arate bine, cel puțin în privința copacilor ei.  Nu știu ce va mai scrie Mihai Buzea după acest impresionant roman, dar debutul lui mă face să jubilez că reporterului destinațiilor turistice i-a ieșit o asemenea carte.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.