Încetează cu minciunile tale, ne anunță autorul, e o poveste adevărată și e dedicată amintirii iubitului său din adolescență, un anume Thomas Andrieu. N-am de unde să știu cît și-a ficționalizat aici Besson amintirile. El susține că și-a scris romanul ca pe un răspuns către mama sa, care-i cerea în copilărie să înceteze cu minciunile lui, mai precis cu poveștile pe care le inventa și i le spunea maică-sii. (Un psihanalist ar zice că, astfel, viitorul romancier încerca să-și cucerească mama!) Aventura lui amoroasă cu Thomas, un fiu de țăran, are loc pe la mijlocul anilor ’80. Colegii lui de școală dintr-un orășel de provincie îi bănuiesc înclinațiile, dar admit totodată că e singurul dintre ei care va avea o mare carieră la Paris. Pe atunci homosexualitatea era blamată și insultată direct în Franța, prin provincie, încît cei doi adolescenți au grijă să nu se afle despre relația lor, iar atunci cînd sînt pe punctul de a fi surprinși goi de mama viitorului scriitor, reușesc s-o păcălească spunîndu-i prin ușă că studiază ceva împreună. Am serioase îndoieli că părinții autorului nu s-au prins că el prefera băieții, nu fetele. La fel cum am, de asemenea, îndoieli asupra magnetismului dintre el și Thomas, care i-a apropiat aproape fără cuvinte. Căci, totuși, amîndoi aveau nevoie să fie siguri asupra intențiilor celuilalt, ca să nu descopere că unul nu voia decît să fie prieten cu celălalt – acele prietenii care încep în adolescență și de multe ori țin toată viața.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.