Prin contribuțiile amintite mai sus, dar mai ales prin intermediul acestei lucrări, Emanuel Copilaș îmi pare că se impune drept unul dintre cei mai serioși și competenți cercetători ai regimului comunist rom nesc și ai fenomenelor conexe acestuia. Cartea pe care am analizat-o este una extrem de solidă prin prisma conceptelor puse în discuție, a faptelor analizate sau a concluziilor autorului, care denotă un simț istoric extraordinar. Emanuel Copilaș ne plimbă cu dezinvoltură și stăpînire de sine prin hățișul complex al unor teme sensibile și complicate precum naționalismul sau comunismul, bazîndu-se pe analiza corectă și extinsă a unei enorme literaturi de specialitate. Rezultă, astfel, o lucrare densă, dar inteligibilă, guvernată de acribie și profesionalism, coroborate cu o stăpînire impecabilă a temelor supuse reflecției. Autorul este un fin analist, atent la detalii și amănunte, cărora le imprimă o structură logică și o interpretare pe măsură. Cartea lui Emanuel Copilaș este una de care istoriografia rom nească avea nevoie pentru a mai face cîțiva pași înspre normalizare și ieșirea din retardul ce o caracterizează pe alocuri, mai ales că subiectele investigate vor cunoaște multe dezvoltări ulterioare. De altfel, în prefața lucrării, G.M. Tamás era de părere că această carte „promite că vindecarea Rom niei de sindromul Ceaușescu este totuși posibilă”. Așa este, dar, pe de altă parte, despărțirea de sindromul naționalismului, cel puțin în formele sale absurde, așa cum au fost concepute de comunismul rom nesc, este posibilă?

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.