Un prim roman foarte interesant semnează Alexandru Done: Downshifting (Polirom, 2017). Conform dicționarelor englezești, titlul înseamnă mișcare de coborîre sau trecere într-o viteză redusă. Dicționarul englez-rom n îl omite. Autorul îl preia din limbajul publicitar, probabil cu sensul mai nou, definit doar în dicționarele on-line, drept un comportament social care constă în alegerea, la un moment dat, a unei vieți simple material și spiritual. Romanul abundă, de altfel, în termeni din jargonul cu pricina, autorul fiind specialist în comunicare vizuală, ceea ce e firesc să se întîmple într-o poveste cu țigani menită a ilustra arta reclamei. Precizez că romanul are un caracter parodic, evident, și unul comic, discret, în relatarea nemaipomenitelor întîmplări ale unui tînăr agent de publicitate care alege pentru un timp să se facă taximetrist și care își încheie cariera cu o lovitură măiastră în domeniul, totuși, al reclamei. Pe măsură ce acțiunea crește asemenea unui bulgăre de zăpadă care devine avalanșă, caracterul parodic al romanului se umflă pînă la a fi gata să pleznească. Cu tact, autorul amînă dezlegarea pentru o carte viitoare.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.