Ar însemna că scurtătura pe care talentul lui literar o face între persoane şi personaje e cît se poate de eficace: autorul a scris cartea în care „oamenii sînt doar oameni”. Şi ar mai însemna că am rîs mult în cartea asta teribilă, scrisă de scriitor pentru că s-a îmbolnăvit de cancer. Dar oare cum se cuvine să citeşti o confesiune despre confruntarea naratorului cu boala şi cu timpul devenit abrupt? Nu e uşor de mărturisit, dar există din start o parte de voierism stînjenitor şi există un fel de jubilaţie stranie că eşti totuşi legitim, autorizat de însăşi lumea aceea fantastică de cuvinte să tragi cu ochiul pînă în măruntaiele suferinţei. Şi ţinîndu-te deci foarte aproape de amănuntele şi cotidianul bolii se întîmplă să ajungi să uiţi – horribile dictu – că e vorba de o fragilitate a cuiva extrem de personală, insuportabil de concretă, a cuiva pe care îl cunoşti, pentru a te instala pe nesimţite şi cu nesimţire într-o zonă impersonală, a suferinţei-ca-poveste, spectaculoasă şi banală în umanitatea ei ultimă. Un singur vinovat pentru această alunecare de la culpabilizare la catharsis: literatura. Numai acolo, în corpul literaturii, insuportabilul devine suportabil.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.