Are dreptate Mihai Iovănel să numească pe coperta a 4-a noul roman al lui Mihai Radu, Extraconjugal, un roman noir: avem în mai puţin de 250 de pagini o păpuşă îngropată în zidurile unei case, o piramidă de pietre cu cranii desenate, boli venerice, dispariţii, o puşca de vînătoare, personaje care oscilează între statutul de victimă şi cel care abuzează, ceva din tensiunea din Gone Girl. Deşi aparent un roman al disputelor domestice şi al dezintegrării unei căsătorii, cum am mai citit în ultima vreme în proza de la noi, vocea narativă trimite la introversiune sau la ce Peter Handke numea prin noua interioritate. De fapt, tot romanul este despre credibilizare în fragilitate. […] Prozatorul are o preferinţă pentru ceea ce Crohmălniceanu vedea în proza lui Cristian Teodorescu: „o umanitate infirmă, frustrată sau pur şi simplu marginalizată”. Avem în roman paralitici, grase, pocăiţi, beţivi, hoţi de fier vechi, surprinşi cu o voce narativă cinică, care joacă empatia. Cred că detaşarea îl aproprie pe Mihai Radu în părţile sale cele mai bune (deloc puţine) de Handke, o privire rece interesată să consemneze pînă la subdiviziuni ale detaliului, o obsesie a gesturilor repetitive, o urmă de sociopatie: „Cu cîteva ore înainte, la el în birou, în timp ce ne povestea detaliile tranzacţiei, se juca între degete cu o agrafa de birou metalică, strălucitoare, pe care la sfîrşit a lăsat-o lîngă butonul unei lămpi de birou. Însă, după ce a pus-o acolo, a mai atins-o o dată cu degetul, împingînd-o mai la stînga, lucru care spunea multe despre relaţia lor.” Un roman excelent. Greu de bătut anul ăsta.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.