În primul rînd că titlul este întotdeauna legat de emoția inițială a acelei scriituri. M ța Vinerii este o sintagmă din gama genitivelor atît de dragi vechilor vorbitori de rom nă. Apoi, este și o parodie la numele meu, și el tot o sintagmă de tip partinic. Doina rusoaicei și m ța consacrată zilei de vineri sînt două povești care se leagă emoțional în laboratorul meu de scriitor. Unul este un pseudonim. Celălalt este un titlu de carte. Dar amîndouă exprimă un spirit european, în care identitatea se clădește pe relațiile de trib, pe apartenență și pe asociere. Sute de ani a fost cu mult mai important al cui ești, decît ce știi să faci. Ți se pare că astăzi e altfel? M-a interesat acest titlu sociologic și personal.
Cît privește sursele de inspirație pentru rețetele din roman, trebuie să spun că ele vin din cărți și din experiența mea de viață. În mod egal. Fiind latinistă, am citit numeroase rețetare medievale, în special zoologii sau botanici, care sînt pline de remedii, superstiții și magie. Dar m-a fascinat deopotrivă bucătăria bunicii mele. Nu gătesc. Îmi place să citesc rețete. În ele se află o informație nu doar bogată, ci trecută prin multe minți de om. O rețetă culinară e un fel de istorie a supraviețuirii. Printre vechile rețete rom nești, este una pe bază de licurici (apud Sim. Fl. Marian), recomandată pentru tratarea prostiei. Arta unei rețete nu stă doar în combinarea ingredientelor, ci și în povestea care o însoțește. Aici de pildă, licuricii trebuie prinși de un orb, iar toată operația presupune un complicat scenariu.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.