Mai întîi am trăit experienţa Vestului care venea la noi, Vestul produselor de consum, muzică, haine, ţigări, băutură, cărţi, filme – plus libertatea „ca acolo” – şi abia după aceea pe cea a Vestului văzut la faţa locului. [...] Îmi vine greu să-mi amintesc cum am descoperit Vestul veritabil acum un sfert de secol, după căderea Cortinei de Fier. Ştiu sigur că, la fel ca toţi bănăţenii, am trăit un şoc atunci cînd fosta Iugoslavie, micul nostru Occident accesibil, s-a transformat într-un teritoriu al războaielor parcă interminabile, ininteligibile şi pline de atrocităţi: nu îmi dădeam seama exact cine cu cine luptă şi pentru ce şi nu puteam pricepe cum s-au putut ucide unii pe alţii oameni care trăiau (cum ni se părea nouă) în pace, unitate şi frăţie unii cu alţii. Masacrarea a mii, zeci de mii de oameni în numele unei etnii, a unei religii, a unei patrii locale m-au zguduit. (Romanul pe care l-am publicat în 2016, Disco Titanic, e rezultatul frămîntărilor mele de atunci şi pînă azi, fiindcă tot n-am reuşit să pricep întru totul ce s-a întîmplat cu oamenii de acolo.) Iar apoi parcă nimic n-a mai fost la fel. Cred că atunci am văzut prima dată fragilitatea unei lumi pe care o credeam stabilă fiindcă doream să fie aşa – spre deosebire de Estul comunist, pe care îl credeam stabil, dar speram să nu fie aşa.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.