Tematica este ampla, iar autoarea abordeaza fenomenului larg al evadarilor, atit in timp, cit si in spatiu si nu este circumscrisa doar la o zona/un sistem de represiune sau un timp (chiar daca Gulagul a avut cea mai lunga perioada de functionare). Au fost evadari si evadari, insa trebuie subliniat ca regimurile totalitare au facut ca evadarea sa capete alte conotatii, mult mai spectaculoase si temerare. Nu se compara evadarile lui Stalin din Siberia in timpul regimului tarist (abia in 1913 autoritatile l-au luat in serios pe tinarul gruzin) cu ceea ce aveau sa indure milioanele de detinuti ai Gulagului. O alta evadare spectaculoasa si celebra (datorita evolutiei ulterioare a personajului) a fost cea a lui Winston Churchill, care, corespondent de razboi in Africa de Sud, a fost luat prizonier de buri, in 1899: «conditiile de detentie din Pretoria sint acceptabile, asa incit evadarea este previzibila si nespectaculoasa. Churchill profita de neatentia gardienilor, escaladeaza mai multe ziduri si evadeaza (are la el bani si ciocolata, semn al lejeritatii detentiei sale). Fuge cu trenul, apoi este gazduit intr-o mina, sub pamint». Asa si-ar fi inceput spectaculoasa cariera politica.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.