Capitolul final problematizeaza si nuanteaza statutul literaturii romane in perioada comunista, cu citeva concluzii: 1. a existat o batalie subterana de transee intre cenzori si cenzurati; 2. samizdatul a fost inexistent in Romania comunista, iar literatura de sertar a existat doar exceptiv; 3. ca sa se apere, literatura romana in timpul comunismului a manifestat o predilectie pentru incifrare; 4. pragmatic a fost mai degraba compromisul intre institutia cenzurii si autori, in unele cazuri ajungindu-se la diferite forme de auto-cenzura. Cit si ce a fost „rezistenta prin cultura” in perioada comunista (din punct de vedere literar)?! Este discutata pe indelete polemica dintre Herta Muller si Gabriel Liiceanu in aceasta chestiune. As miza mai degraba pe formula de „supravietuire prin cultura” sau, eventual, pe aceea apartinindu-i lui Gelu Ionescu – de „rezistenta de ostateci” – invocata si de Liviu Malita. O discutie amanuntita pe acesta tema ar putea alcatui, de fapt, o alta carte cit se poate de problematizanta.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.