Am avut anul acesta de mai multe ori discutii – cele mai multe private – legate de „romanul” anilor ᾿70-᾿80. Nu cred nici acum, la finele a mai bine de doua decenii si jumatate de la caderea comunismului, ca lucrurile sint perfect transate in aceasta privinta; cred, in plus, ca este cuminte sa avem rabdare si, daca va fi sa fie, sa nu raminem suprinsi daca vom mai avea in viitorul nu foarte indepartat carti mari despre aceasta perioada. Avem, pe de alta parte, cel putin doua candidaturi solide in aceasta privinta – si ambele au legatura cu 2016. Primul caz: o reeditare. Chiar ceva mai mult decit atit, daca am inteles bine: o reeditare cu ceva upgradari. Este vorba despre Muzici si faze, romanul (singurul de pina acum) al lui Ovidiu Verdes. Editia cea mai recenta a acestui roman  care duduie de autenticitate (si de limbaj, si de atmosfera) este datorata tot Poliromului. Tot aici, la o alta carte marca Polirom, am fost bucuros sa imi petrec citeva ceasuri bune, inclusiv sub umbrela delicata a nostalgiei, cu cel mai recent roman al lui Radu Pavel Gheo, Disco Titanic. Cel mai recent si cred ca si cel mai bun roman al lui Radu Pavel Gheo, un geaman foarte reusit, poate ceva mai solid, mai consistent, mai robust decit un alt roman excelent al aceluiasi autor, Noapte buna, copii!. In privinta recuperarii – prin literatura – a anilor ᾿80, Muzici si faze survoleaza atmosfera realista si magica a Bucurestiului acelor ani, in vreme ce Disco Titanic e despre Banatul anilor ’80 mai ales (dar merge si dincolo de Revolutie, pe citeva zeci bune de pagini; dincoace, mai corect spus, adica dupa decembrie 1989), un Banat cu prelungirea sa – pe undeva fireasca pentru cei care cunosc zona – „la sirbi” (generic vorbind, caci in roman nu este vorba exact de ceea ce azi se intelege, in sens etnic, prin „sirbi”).

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.