Cea dintii impresie e aceea de carte inclasabila, dar care raspunde totusi unei asteptari, unei nevoi de imprevizibil, unui nou mod de a percepe si intelege lumea care totusi mai asteapta sa treaca intr-o carte. Din acest punct de vedere, Exuvii este un roman nascut dintr-o fundamentala nevoie a fiintei umane de a se percepe pe sine in spectacolul tulburator al lumii si, mai ales, de a se transcrie in utopia literaturii. In epilogul cartii, Simona Popescu insereaza o interesanta poietica/poetica a romanului. Forma romanesca construita pe actiune, personaje, trucuri narative este ignorata din start: «Scriu. Si mi-e sila de smecherii, de trucuri, de „intentionalitati artistice”». Lumina este focalizata acum doar asupra eului, asupra propriei subiectivitati, cu exaltarile si neputintele sale, cu amintirile si utopiile sale. La o prima analiza, principiul pare a fi cel proustian. Refacind traseul subteran al cartii, se constata ca principiul nu este cel al rememorarii, ci al simultaneitatii, nu cel al recuperarii trecutului, ci al constituirii unui sens al prezentului, vazut ca nucleu centrifugal: «Nu timpul trecut, timpul pierdut il cauti tu – ca nu-i nimic trecut, nimic pierdut».

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.