A. C.: Cum a aparut titlul: inainte sa scrieti romanul sau dupa?
I. T. M.: Cind am inceput sa scriu romanul nu aveam titlu, dar in momentul in care, undeva pe la mijlocul lui, mi-a venit aceasta idee, totul s-a conturat mult mai bine, s-a cristalizat. Am citit foarte mult pentru roman, toate documentele arhivei Antonescu despre Transnistria. La un moment dat am fost si foarte decumpanit si am zis ca n-o sa pot sa scriu o carte care sa redea atita durere, durerea oamenilor aia care au fost trimisi la moarte, a tiganilor. Sint lucruri pe care orice popor le-ar ascunde, dar n-o sa putem fi liberi cu adevarat daca nu stim istoria adevarata.

A. C.: De ce ati ales aceasta perioada? Cum ati ajuns la ea?
I. T. M.: Autorul acestor doua volume de documente din perioada Antonescu este ruda cu mine, sintem veri. Si cind mi-a oferit cartile le-am deschis l-a intimplare si am dat peste o scrisoare a unui soldat, cred ca era chiar gradat, tigan, care ii scria lui Antonescu. Scrisoare era reprodusa acolo, zicea: «Eu vin si imi vars singele pentru tara asta si voi mi-ati arestat familia.» Si atunci am fost sigur ca este clasica dilema: inima sau mintea. Unde merge loialitatea? Mai ales ca personajul meu, asa l-am construit, isi ascunde originea, vrea sa fie roman, il are pe maresalul Antonescu ca idol. Si idolii se prabusesc intotdeauna.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.