Razboiul Mondial al Fumatorilor pare a fi un fel de addenda a micii trilogii spaniole a lui Marin Malaicu-Hondrari alcatuite din Cartea tuturor intentiilor (2006), Apropierea (2010) si Lunetistul (2013). Schema narativa, topoii, tipurile de personaje, atmosfera, toate sint de regasit si aici, cu mentiunea ca, de data aceasta, romanul se indeparteaza si mai mult de conventia realista, construind cadrul unei distopii tabagice: la marginea Uniunii Europene, care a interzis cu desavirsire fumatul, o mica tara bogata in petrol, numita Camarile, intretine idealul fumatorilor napastuiti („Camarile este stat laic si fumator”, asa suna articolul 1 si punctul 2 din Constitutie), producind si vinzind tigari ca un El Dorado tabagic: «Clientii mei nu erau bogati, erau oameni simpli, muncitori purtati de viciul fumatului, niste clandestini care treceau clandestin granita, cumparau clandestin de la mine tigarile mele clandestine, pentru a-si invalui in fum vietile lor clandestine». Camarilo, acest spatiu fictiv plasat intr-o zona desertica, precum si personajul Constantin, apar si in precedentul roman al lui Marin Malaicu-Hondrari, dar nu mi-e clar daca exista legaturi factuale directe sau daca e doar dorinta autorului de a-si marca astfel teritoriul fictional. Caci, la fel ca precedentele sale carti, si cea de fata este un roman poetic cu mici artificii, o suita de poeme senzual-hedoniste in proza, cu mai multe inserturi portretistice numite „Arhiva de fum”, dar care, de data aceasta, inlocuieste viciul literaturii cu cel al fumatului. Obsesia lui Constantin este fumatul, legatura cu literatura fiind traducerea din spaniola a unei povestiri tabagice (cu titlul reluat si de mine pentru aceasta recenzie) care devine un fel de carte cult in contextul iminentei interzicerii fumatului in locurile publice.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.