Starile de tranzitie – de la veghe la vis, de la moarte la viata, de la adevar la minciuna linistitoare a povestilor – iata, foarte succint descrisa, materia lui Norman Mailer din Seri antice (Polirom, 2016, traducere de Irina Horea si Mihai Elin). Demult si departe, in Egiptul de acum 3000 de ani, un tinar nobil, Menenhetet al doilea, moare la fel de nesabuit cum traise, iar experientele lui imediat postume (imbalsamarea pripita, inmormintarea facuta cu zgircenie, jefuirea mormintului si profanarea mumiei) sint retraite si povestite de Ka-ul lui, dublul, cind de imaterialitatea unei stafii, cind simtind lepadarea treptata de trup cu o sfisietoare concretete.
Nu sint prima care sa remarce ca lumea din Seri antice nu e atit a Egiptului din vremea lui Ramses al doilea, cit e a Americii din anii ’70, cautind in sfarimarea tuturor tabuurilor nu cuvintul zeilor, ci libertatea omului. Evident, exista destula incarcatura ritualica in scenele de sex care inunda, literalmente, romanul, dar accentul nu cade pe ea, ci pe cautarea de sine prin experiente-limita, pe palparea acelei diferente infinitezimale dintre carnea vie si carnea moarta, in care sta si invocata, de catre critici, apropiere de Curcubeul gravitatiei.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.