Intr-o vreme in care capricioasa noastra piata a ideilor critice pare a favoriza cu totul alt gen de analize, condeiul atasant al lui Adrian G. Romila s-a incapatinat sa dea viata (meta)fictionala unui subiect absolut savuros, dinspre care bate briza in fond benefica a revoltei secundarului cultural, decis, macar din cind in cind, sa atace in forta si sa scuture inertiile hermeneuticii asa-zicind canonice. Titlul celei mai recente aparitii editoriale semnate de criticul nemtean – Pirati si corabii. Incursiune intr-un posibil imaginar al marii (Editura Cartea romaneasca, Bucuresti, 2015) – vorbeste de la sine despre pretextul si mizele acestui op temerar, care pleaca de la portretul universal al piratului, „prototipul imaginar al tilharului de mare, recunoscut oriunde, in cultura euro-americana”, pentru a demonstra ca, „raportata la epoca sa, figura consacrata de literatura cu aventuri marine, de filmele de gen sau de benzile desenate, e, desigur, doar un surogat fictional, un concentrat simbolic-narativ menit sa satisfaca orizonturi ale unui subconstient modern, civilizat, legal si moral”, pe cind omul postmodern, „inteligent si sincer cu optiunile sale”, vede in pirateria clasica si aventurile pe corabii vechi, strabatind curajoase intinsul melancolic sau involburat al marii, „ocaziile unor evadari generoase in cunoastere si in experienta estetica”, cind nu le intelege explicit ca „expresie a unei posibilitati de mult apmutate”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.