Undeva in Stalinism pentru eternitate las sa se intilneasca ceea ce s-a intimplat in bibliografia mea. Pe de o parte, am crescut intr-o familie de vechi comunisti, oameni care au aderat la miscarea comunista in anii 30, cind nu era nici un fel de mare beneficiu odata intrat in miscarea comunista. P.C.R.-ul se afla in clandestinitate. Erau alte optiuni posibile, mai putin riscante. A fi depistat ca membru al Partidului Comunist se traducea neindoios in arestare. Programul P.C.R. din Romania avea in epoca respectiva ideea dezmembrarii Statului National Roman. Erau evidente pozitiile internationalismului bolsevic de sustinere neconditionata a Uniunii Sovietice. Nu cred ca ai mei au intrat fiind constienti de toate aceste implicatii. Mama s-a apropiat de miscarea comunista ca eleva de liceu, la Botosani, cind habar n-avea de programul Cominternului de dezintegrare a Statului National Roman. Prima carte de orientare socialista, pe care i-au pus-o in mina colegii mai mari, era Ce vor socialistii romani de Constantin Dobrogeanu-Gherea. Mama venea mult pe linia literaturii franceze, era mare iubitoare de Romain Rolland. Romain Rolland avea si el admiratia lui pentru Uniunea Sovietica. Mama, nascuta in 1915 la Botosani, nu intra inca in marea campanie a colectivizarii, deportarii si persecutiei de tarani in U.R.S.S. si marea foamete. Acestea sint in 1931-1932. Dureaza. Nu scuz sub nici o forma faptul ca ar fi trebuit sa stie mai mult fata de ceea ce au stiut. Incerc sa privesc cu o combinatie de detasare ironica, cu o combinatie de empatie, daca se poate, ceea ce a fost aceasta microcultura a comunismului interbelic.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.