Octogenarul trecut prin experienta defanatizarii politice - care in tinerete «a spus nu orinduirii pe care da a faurit-o si a suportat-o cu un dezgust crescind, prea putin eroic, totusi fertil» - isi asuma franc erorile, intr-un „striptease ideologic”. Si pentru ca se simte mult mai bine in literatura decit in direct, isi inventeaza un fiu inexistent in Groenlanda. Prima jumatate a cartii, Radu Cosasu si fiul sau inexistent, e un roman epistolar al carui subiect e tot biografia cosasiana cu momentele ei de cumpana, dar vazuta dinspre zilele noastre, cind singura normalitate ar fi ipocrizia. Adevarul (nu crud, ci pane) al lui Cosasu, transmis la granita tragica a ironiei, e ca si-ar dori ca oameni cu convingeri opuse sa poata discuta fara ura, iar anticomunismul intransigent sa nu semene cu ceea ce era odata intransigenta comunista. Bine construita prin schimbarea unghiurilor si variatii de ton, aceasta prima parte acopera, prin iradiere de la centrul egotist, o multime de puncte nevralgice din ultimii 25 de ani, sugerind, cum se face in romane, destine variate. Partea a doua, Oscar Rohrlich si un fost sef al cenzurii, e mai monotona, imaginind doar scrisori adresate de un fost activist comunist de rang inalt, Artur Reznicek (inspirat intr-o oarecare masura de personalitatea si biografia lui Leonte Rautu, dar si a altor cenzori), lui Oscar Rohrlich, dupa revolutie, cind nu mai e decit un pensionar asistind la prabusirea intregului sistem la care a contribuit. Faptul ca aceste scrisori cu confidente si disculpari ale fostului propagandist-sef seamana prea mult ca limbaj, preferinte literare si dileme cu ale destinatarului e poate o tragi-ironie a vremurilor noastre.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.