Sam van Schaik – doctorat in literatura budista in 2000, la Universitatea din Manchester –, un nume necunoscut in Romania, dar considerat un bun cunoscator al istoriei Tibetului si al budismului tibetan, le ofera cititorilor romani O istorie a Tibetului (Editura Polirom, 2016, traducerea din limba engleza de Ovidiu-Gheorghe Ruta), care, sint convinsa, va atrage interesul multora. Pe linga toata literatura care se rasuceste in jurul lui Dalai Lama, cu toate cartile si publicatiile, nu putine, care au aparut si pe la noi, dupa 1989, Tibetul si istoria lui, reala, ramin putin cunoscute publicului romanesc. Daca anumite aspecte ce tin de evenimentele, multe contondente, derulate dupa ocuparea Tibetului de catre Armata Populara de Eliberare, in 1950, si dupa plecarea in exil a lui Dalai Lama sint mai cunoscute, multe detalii si informatii sint cu totul noi pentru cei care nu sint temeinic asezati pe acest subiect. Cu un lung trecut, daca e sa privim inapoi in istoria tarii – inceputurile Tibetului sint plasate in secolele VI-VII (e.n), iar asa-numita Epoca de Aur, intre 1315 si 1543 –, independenta este obtinuta in 1904. Si dureaza pina in 1950, cind comunismul chinez arboreaza steagul rosu la Lhassa, faimoasa capitala a Tibetului. Autoritatile comuniste incearca sa lichideze o cultura straveche. Ceea ce este distrus in Tibet renaste intr-un exil, de unde Dalai Lama coordoneaza o miscare de salvare a identitatii nationale.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.