asculta cum pling parantezele este, intre numeroasele (si atit de diferitele) carti ale Norei Iuga, singurul volum din care lipsesc parantezele (cu exceptia copertei, unde autoarea alege – oarecum ludic, oarecum ascetic – sa-si scrie propriul nume intre paranteze drepte…). Lipsesc cel putin aparent, la nivel grafic. Daca nu cumva limitele acestor omniprezente/obsedante paranteze s-au extins, virtual, atit de mult, incit au sfirsit prin a inghiti intreg textul. In marea „paranteza” a cartii pulseaza astfel o viata autentica, inseparabila de literatura. Gravitatea si melancolia invadeaza (ca si in alte carti ale autoarei) o lume a carnavalului, a mastilor, a gesturilor funambulesti, imprimindu-i accente elegiace. Frinturi din versuri bine cunoscute (sau aluzii la Bacovia, Arghezi, Eminescu s.a.) se intretaie cu frinturi din spoturi publicitare ori din mai vechi marsuri de razboi, cu imagini cotidiene sau cu fragmente de vis. Tot astfel cum se suprapun harti si epoci, Bucurestiul anilor ’40, aflat sub ocupatie germana, si Bucurestiul de la inceputul mileniului trei – mai incetosat, mai spectral, parca, acesta din urma decit orasul vechi, disparut de decenii bune in amintire. Imaginile par secvente dintr-un film, montate capricios. Sugestia filmica structureaza, de fapt, volumul; impinzita de referinte cinematografice (laolalta cu cele literare) – „parca-s Liz Taylor/ noaptea”, citim undeva –, cartea se deschide cu un text intitulat lights camera action, simetric cu poemul final, the end – o antifraza, totusi, pentru ca finalul ramine deschis, ultimul cuvint din carte fiind un verb: „ai inviat”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.