Gasesc semnificativa aparitia volumului de versuri al unui mare critic – poet insa dintotdeauna; e simptomatica, in eventualitatea tot mai palpabila si mai obsesiva a mortii (caci ea razbate, cind sumbra, cind voioasa, din fiecare poem), convergenta gindurilor intr-o lirica vadit „geometrica”. Desi confesiva, poezia mortii (si, subiacent, a bolii si a corpului batrin) nu curge, nu aluneca, nu uita de sine nici o clipa, ci se construieste arhitectural, modular, „la rece” – insa tocmai aceasta incordare abstracta a unei constiinte exersindu-si serenitatea e datatoare de neliniste. […]
Poezia din Casa scarilor atenueaza blind, dar nesentimental, rezonantele mortii in asteptare; e aici, e intr-adevar tulburatoare asa cum se insinueaza in imagini de detaliu («se ia masura pinzelor negre,/ a camasilor insorite», «n-a mai ramas din mine/ decit o carcasa,/ o aura speriata»), dar poetul stie ca tot ce urmeaza e insusi firescul lucrurilor, nu-i loc nici de speranta, nici de disperare: «Sint putin trist, dar exist». Moartea, neutra si necesara, e tot forma de viata: «Ma voi risipi si voi uita ca m-am nascut,/ cum nu stiam nici ca ma voi naste.» („De exemplu”)

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.