Textul nu inoveaza, nici nu exceleaza neaparat ca structura narativa ori constructie a personajelor. Nu doreste a fi nici o capodopera, nici un text intricat, cu straturi peste straturi de semnificatii profunde, ci mai mult un divertisment. Insusi autorul zimbea, daca e sa-l credem, in timp ce-si scria opera. Faptul acesta se simte, ironia si autoironia intimpinindu-te la fiecare pas. Amuzante sint mai ales documentele antropologice din Arhiva de fum, ce contine marturiile unor fumatori ca doamna Scrumiera, cea care are scrumiere imprastiate peste tot, in care ard simultan tot atitea tigari, sau domnul Dan Avram, pilot Tarom care se apuca de fumat cind iese la pensie: «Prima mea iubita fuma. Sotia mea fumeaza. Ieri am fumat prima tigara, imediat dupa ce am iesit din sediul companiei. Pensionat cu acte-n regula. Sper sa nu mai zbor niciodata. Partea buna e ca meseria mea m-a obligat sa ma mentin intr-o forma fizica excelenta. Daca totul merge bine, s-ar putea sa prind vreo treizeci de ani de fumat. Tot e ceva». Alteori, il regasesti in marturiile imaginare pe poetul Marin Malaicu-Hondrari, oniric, dar pus mereu pe sotii: «Eu m-am apucat de fumat in vis. M-am dus, ca de obicei, la crasma „Betivu’ dracului”. Nici nu mai stiu cum se numea, dar noi asa-i ziceam, din cauza patronului, care noapte de noapte aparea in usa la doispe fix si striga, trecind pritre mese: „Pleaca, betivu’ dracului. Du-te acasa, betivu’ dracului.”»

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.