Tot ce viseaza tinarul Ion Vianu se regaseste in pasiunea veche, descoperita la virsta adolescentei, cind citeste prima data pe Freud. I se pare ca psihiatria ii permite sa exploreze in voie o altfel de interioritate. Totodata, el pastreaza si o cumpanire tainica, aceea de-a-si ajuta, fie si simbolic, mama. Iata doar citeva date biografice indeajuns de concludente incit sa justifice o intreaga pledoarie de viata asumata. Ion Vianu nu scrie nimic in afara unui sine ultragiat pus adeseori in slujba unui spirit convins de faptul ca fara literatura prea putine lucruri se pot justifica pina la capat in profesia lui. Daca Freud insusi ilustra argumentele prin literatura, cum putea el ramine in afara ei? Eseurile lui Ion Vianu au fluenta artistica a argumentatiei lui Jung si salubritatea concluziva a unui Freud.
In ambianta aceasta interioara scrie Ion Vianu. Nu are nimic resentimentar in notatiile cu radacini biografice – si ar avea destule motive. In schimb, se remarca detasarea eseistului. Pina si de evenimentele sensibile carora le-a fost martor. Greu de atins echilibrul interior al scriitorului psihiatru trecut prin numeroase vami in tara, in exilul elvetian si apoi, din nou, in reacomodarea romaneasca. Relatia insasi cu tara poate fi interpretata ca expresie a fiului intors la o simplificare nostalgica.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.