M. V.: Dinicu Golescu e unul dintre primii autori care scriu despre calatorii si are reflexul comparatiei cu ce vede in Occident…
M. A.: El era un intelectual adevarat si un patriot adevarat. A facut calatoria cu scopuri pedagogice. Nu era un troglodit si nu el trebuia sa descopere progresul facut in Europa: s-a dus sa-l caute ca sa-l explice boierilor trogloditi de la noi. El tiparise carti pentru scoala, infiintase o scoala la Golesti, a adus din Transilvania cereale ca sa nu moara de foame oamenii intr-un an de seceta. Am o alta interpretare a insemnarilor sale de calatorie: le vad ca un mic roman filozofic.
 
M. M.: Cum vi se pare azi tema calatoriei, intr-o lume globalizata?             
M. A.: S-a schimbat lumea, deci se schimba si literatura despre calatorii. Celebrul comparatist Mario Praz a publicat, la sfirsitul anilor ’60, un volum de comentarii culturale despre calatorii: ceea ce vezi in alta parte e un punct de plecare pentru o judecata sau o reflectie. In Europa, azi, te muti dintr-un spatiu al tau in alt spatiu al tau. Nu mai poti face o descriere, precum calatorii din secolul al XIX-lea, ci o mica incizie intr-o alta materie, dar intr-un ansamblu foarte asemanator cu al nostru. Europa a devenit un spatiu familiar.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.