M. V.: Dinicu Golescu e unul dintre primii autori care scriu despre calatorii si are reflexul comparatiei cu ce vede in Occident…
M. A.: El era un intelectual adevarat si un patriot adevarat. A facut calatoria cu scopuri pedagogice. Nu era un troglodit si nu el trebuia sa descopere progresul facut in Europa: s-a dus sa-l caute ca sa-l explice boierilor trogloditi de la noi. El tiparise carti pentru scoala, infiintase o scoala la Golesti, a adus din Transilvania cereale ca sa nu moara de foame oamenii intr-un an de seceta. Am o alta interpretare a insemnarilor sale de calatorie: le vad ca un mic roman filozofic.
M. M.: Cum vi se pare azi tema calatoriei, intr-o lume globalizata?
M. A.: S-a schimbat lumea, deci se schimba si literatura despre calatorii. Celebrul comparatist Mario Praz a publicat, la sfirsitul anilor ’60, un volum de comentarii culturale despre calatorii: ceea ce vezi in alta parte e un punct de plecare pentru o judecata sau o reflectie. In Europa, azi, te muti dintr-un spatiu al tau in alt spatiu al tau. Nu mai poti face o descriere, precum calatorii din secolul al XIX-lea, ci o mica incizie intr-o alta materie, dar intr-un ansamblu foarte asemanator cu al nostru. Europa a devenit un spatiu familiar.