D. E. B.: Sinteti cercetator intr-un domeniu care, cel putin la nivelul perceptiei comune, continua sa fie considerat un tarim al subiectivitatii si al interpretabilului, al „micutismelor” – asa cum il numea, odinioara, Noica. Desi psihologia a capatat, in timp, fundament obiectiv, contemporaneitatea ii aduce inca o data prejudicii, asociind-o, in perceptia comuna, cu curente comerciale de diverse tipuri sau cu credinte contemporane, cu care pe alocuri fuzioneaza dind nastere diverselor forme hibride confuze...

A. L.: Psihologia este una dintre cele doua categorii profesionale la care, cel putin aparent, are acces oricine. A doua este filosofia. Orice om face pe filosoful si pe psihologul de-a lungul vietii, si este normal sa fie asa, atita vreme cit are de-a face cu oameni. Rareori face pe chimistul sau pe inginerul. Chiar si in conditiile acestei aparente accesibilitati, sau mai ales din cauza acesteia, ramine mult mai periculos sa mergi la psiholog decit la un nutritionist. Pina la urma, ce rau poate sa-ti faca nutritionistul? Pe cind psihologul, in cazul in care nu este competent in domeniul sau, poate sa te destabilizeze. (…) Oarecum simplist spus, misiunea ta este doar sa arunci castana in curtea celuilalt si apoi va trebui sa decida el ce face cu ea. Decizia este a lui in totalitate si nu trebuie influentat in niciun fel. Sa nu uitam un principiu de baza: eu seman cu dvs, seman si cu dvs, seman cu oricine. In acelasi timp, fiecare dintre noi este unicat. Aceasta este adevarata drama a psihologiei si tot de aceea a disparut termenul de psihologie generala. Pentru ca nu exista psihologie generala. Este foarte greu sa intri in psihologia unui om, oricare ar fi metodele, abordarile si modele. Sigur, curente exista si se dezvolta, vorbim despre psihanaliza pina ajungem la socio-psihanaliza, vorbim despre inconstientul colectiv... si totusi accesul in psihologia unei persoane ramine o procedura complicata. Dincolo de toate aceste dubii, insa, psihologia ramine fascinanta, in masura in care demersul in sine este pasionant, cel putin pentru cei care au un ego reflexiv, cei care au capacitatea de a se gindi la lume si la oameni.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.