Natiunea socialista a lui Emanuel Copilas este un prilej de reflectie cu privire la conditia omului national, care apartine si vrea sa faca parte dintr-o natiune. Daca te nasti roman, dar nu-ti place de tine ca esti roman, te gindesti automat ca bine ar fi fost poate sa fii englez sau german. Conditia de om, pur si simplu, se pare ca nu o agream. Avem nevoie sa fim ceva anume impreuna cu unii dintre semenii nostri. Iar forma acestei legaturi este natiunea. Ce anume este ea si cit de veche, nu se poate spune cu certitudine. Unii savanti considera ca exista o continuitate intre etnie si natiune, mai ales la nivel simbolic, altii sustin ca natiunea a aparut odata cu Iluminismul. Marx afirma transant ca natiunea este rezultatul eforturilor burgheziei de a camufla lupta de clasa sub aparenta unui discurs practicat in numele intregii natiuni, deci si a proletariatului. Acesta din urma insa, in loc sa-si formeze o constiinta de clasa antagonica burgheziei, ajunge sa adopte ratiunea si justificarile acesteia, pina in ziua in care se elibereaza prometeic printr-o revolutie mondiala. In viziunea lui Lenin, constiinta de clasa a proletariatului nu se poate dezvolta in absenta partidului format din revolutionari de profesie, devotati pina la fanatism infaptuirii idealului revolutionar si care devin una cu proletariatul si cu natiunea.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.